A Meoto Iwa kifejezés összeházasodott sziklákat jelent, de talán szerencsésebb férj és feleség szikláknak, vagy még inkább sziklapárnak nevezni őket. Több ilyen sziklapár is fellelhető Japánban, de a leghíresebb kétségtelenül a Mie prefektúrában található Meoto Iwa.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a gyakorlatilag és szimbolikusan is összekötött sziklák lényegét, érdemes kissé tanulmányozni a japán mitológia ide vonatkozó fejezeteit. A két leghitelesebb forrás a japán mitológia tekintetében a Kojiki és a Nihon Shoki. A Kojiki, vagyis az “ősi dolgok feljegyzései”, a legrégebbi írásos emlék, melyben a japán hagyományok, mítoszok és legendák kerültek rögzítésre. Nem szeretnék senkit a részletekkel untatni, ezért átugornám a Kamiumi és a Kuniumi bemutatását, nem foglalkoznék az első és második generációs istenekkel, hanem egyből a hetedik generáció legendás isteneivel kezdeném a “sztorit”.

Izanagi és Izanami a hetedik generáció istenei voltak, testvérek, de egyben szerelmes párt is alkottak. Ez teljesen normális volt az akkori hitvilág szerint, ráadásul szerelmük hihetetlen termékenységgel párosult. Tulajdonképpen a legfontosabb teremtő istenek voltak, maga a Japán szigetvilág is az ő lándzsájuk által teremtődött. A legenda szerint, a felhőkből néztek alá, és egy ékkövekkel kirakott lándzsával kavargatták az alattuk lévő sós tengervizet, és a lándzsáról lehulló vízcseppekből keletkeztek a szigetek. A mítosz nyolc szigetet említ, melyek közül elsőként Awajima született meg, majd a többiek sorrendben: Iyo (a mai Shikoku), Oki, Tsukushi (a mai Kyushu), Iki, Tsushima, Sado és végül Yamato (a mai Honshu). Sok isten, vagy kami születése köszönhető Izanagi és Izanami szerelmének, a legismertebb ezek közül Amaterasu, a Napistennő. Amaterasu neve sokak számára lehet ismerős, magát a császári családot is tőle származtatja a legenda.

A két szikla tehát a teremtő isteneket szimbolizálja. A nagyobb szikla minden esetben a férfi istent, Izanagit reprezentálja, míg a kisebb Izanamit hivatott megjeleníteni. A férj szikla tetején egy kis torii lett emelve, tovább fokozva a hely spirituális jelentőségét. A sziklákat egy speciális rizsszalmából készült kötél, a shimenawa köti össze. A szent köteléket évente három alkalommal is kicserélik, amely egy hagyományos rituálé szerint zajlik. Aki szeretné megnézni a hatalmas shimenawa cseréjét, az május 5-én, szeptember 5-én, illetve valamikor december elején tekintheti azt meg.

A sziklapár szomszédságában találjuk a Futami-Okitama szentélyt, ahol rengeteg kami lakozik. Kamikat ugyan nem láttam, de nagyon sok béka szobrot, figurát figyeltem meg a szentély körül. A békáknak állítólag van egy speciális képességük, miszerint képesek visszahozni elveszettnek hitt dolgokat és embereket. Ki tudja, talán tényleg így van..A szentély a császári ételek istennőjének van szentelve, amelyet a kövekre kiállított hatalmas osztrigák is alátámasztanak.

Természetesen a házaspárok és szerelmesek is előszeretettel keresik fel a Meoto Iwa melletti szentélyt, jó szerencséért imádkozva az előttük álló közös élethez. A romantikus élményhez egyértelműen a napfelkelte ajánlott, a legszerencsésebbek pedig még a Fuji körvonalait is láthatják a sziklapár között feltűnő horizonton. Ez állítólag száz évente egyszer történik meg, de hátha éppen akkor, amikor mi is ott leszünk..

Vendégszerzőnk: Horváth Zoltán