A japán shinkansen vonatok már most is kétségkívül sebesek, de a japánok szeretnek a tökéletesre törekedni, ezért most azon dolgoznak, hogy a Tohoku vonalon közlekedő vonatokat még gyorsabbá tegyék.

A JR East nemrégiben hozta nyilvánosságra tervét, miszerint a Tokióból Hokkaido felé, azon belül is Aomori prefektúrába tartó Tohoku vonalat kívánja felgyorsítani.

A vonat gyorsasága eltérő lehet attól függően, a sínek mely szakaszán halad át. A társaság a jelenlegi 260 km/h-ás gyorsaságot szeretné 23%-kal megnövelni, ezáltal a shinkansen vonatok végsebességét 320 km/h-ra megnövelni. Ezzel az Iwate prefektúrabeli Morioka állomás és az Aomori prefektúrában található Shin Aomori állomás közötti szakasz utazási ideje mintegy 10%-kal lerövidülne, 43 perc alatt tehetnénk meg ezt a szakaszt.

A változtatás közel 179 km-rel bővítené ki azt a szakaszt, melyen a vonatok sebessége eléri a 320 km/h-t. Jelenleg kizárólag az Utsunomiya állomás (Tochigi prefektúra) és Morioka között van erre lehetőség.

A fejlesztések időigényesek ugyan, de a JR East még idén nekilát a különböző zajszűrők létesítésének, például zajszűrő falak felállításának, hogy enyhítse a 320 km/h-val süvítő járatok hangját.

Forrás: SoraNews24