A japán pampafű, vagyis susuki az ősz alulértékelt hírnöke

Minden évben egy adott időszakban megérkezik az ősz hírnöke, mely arany színnel ragyogja be a mezőket. Ez a hagyományos őszi jelkép társánál, a momiji-nél kevésbé ismert, azonban egyértelműen azt mutatja, hogy egyre jobban belegázolunk az őszbe.

Japán pont az az ország, ahol az évszakok váltakozásának nagy hangsúlyt tulajdonítanak. A tavasz és az a nyár magával hozza a cseresznyevirág, valamint a hortenzia virágzását, míg a juharlevelek színváltozása az ősszel összeköthető. Ugyanakkor, sokszor megfeledkezünk egy másik jelképről, a susuki-ról (pampafű).

A pampafű egy magasra növő, egyenes szárú növény. Tavasszal és nyáron nagyrészt zöld színben pompázik, az ősz közeledtével pedig puha pamacs jelenik meg rajta. Gyakorlatilag Japán minden pontján fellelhető, de főleg parkokban, kertekben lelhetünk rá. Mivel a szárak igen közel nőnek egymáshoz, olyan mintha foltokban díszítenék a talajt, ezáltal akkor a leglátványosabb, amikor egész mezők terülnek el belőle.

Tokió közelében a legimpozánsabb susuki mező Hakone városánál található, a Hakone hegy lábánál elterülő Sengokuhara fennsíkon.


Kép: Japan Guide

A megfelelő helyről fotózva már-már olyan érzésünk lehet, mintha egy arany tenger közepén állnánk. Ráadásul, amikor felkél a szél és végigfut a mezőn, a hullámok megelevenedésének lehetünk szemtanúi. Késő délután, még naplemente előtt érdemes ellátogatni ide, amikor a nap sugarai még utolsó erejükkel megvilágítják az aranyló növény-tengert.

Szerencsére, a lankákon felvezető ösvény egészen barátságos, még a túrázásban kevésbé jártas utazók számára is, így bárki könnyen eljuthat a tökéletes „fotó pontra”. Mindazonáltal, érdemes 30 percet hagynunk magunknak a sétára és aszerint kalkulálni, hogy kb. 60-90 perccel naplemente előtt érjünk a helyszínre.

Amennyiben Tokióból szeretnénk eljutni a susuki mezőre, Hakone Yumoto állomásig érdemes elvonatoznunk, ami nagyjából 2 órás utat jelent Tokió külvárosából. Innen pedig különböző városnéző buszokkal juthatunk el a fél órára lévő Sengoku Kogen buszmegállóig. Ha már idáig eljutottunk, már csak egy rövid séta és megérkezünk a sengokuhara-i susuki ösvény „bejáratához”.

Szezonális látványosság lévén, sajnos nem élvezhetjük örökké, mindenesetre november közepéig a bakancslistánkra vehetjük. Ha pedig szeretnénk kiélvezni a hely varázsát, ne feledjük, hogy a közeli Hakone-ban is tehetünk egy rövid kitérőt, hiszen Japán legjobb onsen fürdőit és hagyományos ryokan szállásait sem érdemes kihagyni útitervünkből.

Kapcsolódó utazásaink, programjaink:

Tokió, Hakone, a Fuji-hegy és Kiotó

Ajánlott programok:

Buszos kirándulás a Fuji-hegyhez

Kétnapos látogatás a Fuji-hegyhez – Hakone & Onsen

Forrás: SoraNews24 ; Japan Guide