Történelmi jelentősége mellett, a Saikyo-ji más szempontból is kivételesen kedvelt hely a japánok számára. Ősszel juharfák alkotta alagút burkolja körbe a templomot, mely a sárgák, pirosak és narancsok ezer árnyalatában játszik, és amit egy fény show is még varázslatosabbá tesz idén.

A nap végéhez érve, a vörösben pompázó juharfákat 7 színben világítják meg. A Tendai Shinsei szekta központi templomát úgy is ismerik, mint Akechi Mitsuhide családjának templomát. A szóbanforgó hadúr a 16. században élt, és ő rendelte el Oda Nobunaga meggyilkolására a merényletet, hogy megakadályozza Japán tartományainak egyesítését.

A Mitsuhide életét megfilmesítő műsort az egyik csatorna, az NHK is vetítette korábban. A műsor népszerűségére pedig a helyi turisztikai egyesület is lecsapott, és a család templomának környékét gyönyörűen kivilágították. Ezzel amellett, hogy a látogatók megismerik a történelmet, megcsodálhatják az ősz színeit, egy kicsit más megvilágításban.

A különleges fényjáték során, fények és árnyékok segítségével, a Mitsuhide család címerén látható japán harangvirágról, és a harci „kabuto” sisakról vetítenek képeket a templom kapuira, illetve a Hondo főcsarnok falaira.

A templomot azután építették újjá, miután Nobunaga a földdel tette egyenlővé azt. Mitsuhide rajtaütött Nobunaga csapatain a Honnoji összeesküvés során, azonban végül vereséget szenvedett Toyotomi Hideyoshi ellen (ő követte Nobunaga nyomdokait és végül shogun lett belőle). Állítólag Mitsuhide apósa építtetett sírt Mitsuhide és a klán számára, majd előtte vetett véget életének.

Az esti megvilágitás 5 órakor kezdődik és fél 9-ig tart, egészen december 6-ig élvezhetik a templomhoz látogatók. Napközben a templomhoz 500 jen a belépő, de az éjszakai fényárt ingyenesen tekinthetjük meg.

Forrás: Asahi Shimbun

Rights of featured image belongs to © Biwako Visitors Bureau.