Elmúlt a nyár, beléptünk az őszbe, de hamarosan már azon gondolkodunk, kinek milyen karácsonyi ajándékot válasszunk. A téllel pedig nem csak az ajándékok kerülnek terítékre, hanem sok esetben a következő utazás célpontja is. Miért ne lehetne pont Japán? A tavaszi cseresznyevirágzás és az őszi levélhullás után bizony a tél is számos lehengerlő látnivalóval és programmal kecsegtet.

  1. Jeges élmények 

A jégbár és jéghotel ötletét a japánok egy teljesen új szintre emelték azzal, hogy egy teljes kis falut húztak fel a téli időszakra a befagyott Shikaribetsu tó területére. Az észak Japánba látogatók mesés téli varázsra számíthatnak teljesen berendezett jég kunyhókkal, iglu házikókkal, jégszínházzal, jégből készített kápolnával és egy hatalmas csúszdával. A nap végén kipihenhetjük a fáradalmakat egy jégbárban, egy pohárka finom (hideg) koktélt szürcsölgetve – természetesen jégpohárban szervírozva. A falu december végétől egészen márciusig látogatható a Hokkaido szigetén  található Tomamu-ban.

tomamu_ice village

ice_bar

ice_chapel

2. Relaxálás egy onsen-ben

Átfázott végtagjainkat mi sem melengeti meg jobban, mint egy forró fürdő Japán hagyományos onsen-jei egyikében. Japán vulkanikus talajának köszönhetően kb. 3.000 kitűnő melegvízű fürdővel rendelkezik, melyek a kulturális élményen túl igazán pihentető kikapcsolódást biztosítanak. A tél talán az egyik legalkalmasabb időszak kipróbálni az onseneket, kiváltképp ha egy hófödte hegyen, a szabadban élvezhetjük a víz jótékony hatásait miközben a kilátásban is gyönyörködünk. Ha alkalmunk nyílik, mindenképpen látogassunk el egy ryokan-ba (hagyományos, tatamis szállás), ahol a kimagasló kiszolgáláson kívül a szálló saját onsenjét is kipróbálhatjuk. A Dogo Onsen (Matsuyama) Japán legrégebbi fürdője, valamint a Kyushu szigetén lévő Ibusuki Onsen, mely a meleg homokos szaunája miatt vált kedvelt úticéllá sokak bakancslistáján szerepelnek.

3. Fesztiválozás télen is

A téli időszakban sem hagynak alább a japánok az ünnepléssel, ekkor is számos vérpezsdítő fesztiváli forgatagnak lehetünk részesei. A lista élén a Sapporo-ban megrendezésre kerülő Hó fesztivál foglal helyet, melyet minden év februárjában tartanak nem kevesebb mint 2 millió látogatóval. A fesztivál központjában a monumentális jégszobrok állnak, de változatos téli sport programok is szórakoztatják a nagyközönséget pl. kipróbálhatjuk a 12 méteres jégcsúszdát, hóraftingolhatunk vagy akár csavarhatunk egyet a dolgokon és belevethetjük magunkat a bambusz léces síelésbe.

sapporo-snow-festival-tube

sapporo_snow_festival_in_hokkaido

sapporo5

Hasonlóan nagy tömegeket mozgat meg az Asahikawa téli fesztivál, mely évről évre a Jégfaragó világbajnokságnak otthona, és egyben Guiness rekord tartója a világ legnagyobb jégszobrának. A jégszobrok mellett Asahikawa egy másik programmal is tursták ezreit csábítja a havas városkába: az adrenalin után vágyódók kipróbálhatják milyen érzés kutyaszánon végig száguldani a friss havon.

AsahikawaForrás: Flickr

Kicsit tovább haladva, Akita prefektúrában a Yokote Kamakura fesztivál kápráztatja el a nagyközönséget, mely a hó kupoláiról ismert (kamakura). Ezeket a víz istenének (Suijin) tiszteletére emelik február közepétől kezdődően és hagyományosan több száz kamakura fénye világítja be a tájat. Az elhaladó érdeklődők pedig betérhetnek akár a kupolák belsejébe is, ahol a többi vendéggel közösen elfogyaszthatnak egy kis édes rizsbort és rizs sütit.

yokote kamakura festivalForrás: Pinterest

yokote-kamakura-snow-festivalForrás: Japan Info

4. Síelés a „hószörnyek” között

Sokan nem is tudják, hogy Japán mennyire kedvelt ország a síelők körében, pedig 2 téli olimpiának is otthont adott, sőt egyike azon helyeknek, ahol a legsűrűbb a hótakaró a világon. A Zao hegy, Japán északi vulkanikus hegyvonulata télen az egyik legkedveltebb sí- és snowboard paradicsom az országban, valamint itt találhatóak a híres „hószörnyek” is.  A csúcs közelében, kb. 1600 méter magasságban tucatnyi fehér alakot láthatunk, melyek leginkább eldeformálódott hóemberekre emlékeztetnek, de valójában egy érdekes jelenség, melyet a japánok csak juhyo-nak (jégfa) neveznek. A fenyőfákat a fagyos szelek miatt több réteg hó-, és jégtakaró borít, emiatt különös alakokat öltenek, így a téli sport szerelmesei számára igazán maradandó élmény a hószörnyek között leszáguldani a hegyről. A juhyo általában novemberben képződik és egészen januárig tart, eközben akár 2-3 méter magas alakokat is láthatnak az ide látogatók.
rime-ice-661309_1920
zao-onsen-1560606_1920

Síelésre a Tokiótól nem messze eső Hakuba térsége is kimondottan ideális, ahol nem csak a Pokol-völgye majmait leshetjük meg fürdőzés közben, de a szűzhavon való freeride síelést is kipróbálhatjuk, ha már túlléptünk a hagyományos sípályákon.