Dokumentumok

Turista céllal utazó magyar állampolgárok számára, max. 90 napos tartózkodás esetén vízum igénylése nem szükséges. 2020. március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is. Ezért utazás esetén vízumot kell igényelni a budapesti Japán Nagykövetségen.

Igen, az útlevél kötelező a Japánba való belépéshez. Utazás előtt mindenképp ellenőrizzük az útlevelünket, ugyanis a tervezett hazaút után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Utazás

Nagyobb távolságok megtételére a vonat számít a közlekedés legegyszerűbb és legolcsóbb módjának. A gyorsaságáról és pontosságáról híres vasúthálózat segítségével kényelmesen és gyorsan érheti el úticélját. Amennyiben utazása alatt több, egymástól távol eső nagyvárost tervez felkeresni, költséghatékony megoldást jelenthet a vasútbérlet előzetes megvásárlása.

További tudnivalók

Az időtartam a választott légitársaságtól függően változik, jellemzően 13-18 óra között mozog.

Biztonság

A rövidtávra érkező látogatóknak ajánlott egészségügyi ellátást fedező utasbiztosítással rendelkezniük. Az egészségügyi szolgáltatás magas színvonalú, egyben igen költséges.

Japán az egyik legbiztonságosabb ország a világon. A közterületen vagy tömegközlekedésen felejtett személyes tárgyak az esetek nagy részében visszakerülnek tulajdonosukhoz.

Fizetési módok

Japán pénzneme a jen (JPY). Tájékoztató jellegű árfolyam: 1 JPY = 2,9 HUF.

A pénzváltás az országba érkezéskor valamennyi nemzetközi repülőtéren megoldott, a városokban azonban néha nehéz pénzváltót találni. Főleg szállodákban egyre gyakrabban elérhetőek pénzváltó automaták, melyek USD-t és/vagy EUR-t váltanak. A legszélesebb körben elfogadott külföldi valuta a 2011 után nyomott USA dollár.

Egyre több helyen fogadnak el hitelkártyát, de a kisebb boltokban, éttermekben a készpénz az egyetlen használható fizetőeszköz. A bankautomaták általában nem fogadnak el európai kártyát, kivételt képeznek azok, amelyeken a Visa, Mastercard, Plus vagy Cirrus felirat szerepel. Mindenképp javasolt Magyarországon vásárolni JPY készpénzt, a Japánban a pénzváltással járó nehézségek elkerülése érdekében.

Időjárás

Japán minden évszakban sajátos bájjal rendelkezik. Időjárás alapján a legkedveltebb időszakok a tavasz és az ősz, amikor a cseresznyefák virágzásában, illetve a juharfa leveleinek színváltozásában gyönyörködhetünk.

A nyár Japánban nagyon meleg és rendkívül magas a páratartalom, azonban ez az időszak egyben a tűzijátékok és fesztiválok időszaka is.  A téli hónapokban az idő tiszta és általában enyhe. Az északi rész viszont rendkívül népszerű a téli sportok szerelmeseinek körében.

Az esős évszak jellemzően júniusban veszi kezdetét, tájfunokra főleg augusztusban és szeptemberben lehet számítani.

Japán aktív szeizmikus zónában fekszik, tűzhányó tevékenység, földrengés és szökőár veszély folyamatosan fennáll. A Japánban élő vagy tartózkodó magyar állampolgárok életviszonyait érintő objektív körülmény a földrengésveszély. A kisebb földmozgások rendszeresek, de bármikor bekövetkezhet nagy erejű földrengés. A földrengés-biztos technológiák fejlődésével egyre nagyobb biztonságot nyújtó épületek készülnek, az apró, egy-két másodpercig tartó, kárt nem okozó földmozgások nem kell, hogy riadalmat keltsenek. Nagyobb földrengés esetén az asztal vagy ajtófélfa alá kell feküdni/állni, a liftet pedig nem szabad használni. A szomszédos épületekről esetlegesen lehulló törmelékek miatt ne menjünk ki az utcára!

Természeti katasztrófák kezelésére a japán hatóságok folyamatosan készenlétben állnak, a helyi önkormányzatokban működő központok iránymutatásait a TV és a rádió közvetíti veszély esetén. A Japánba utazókra fokozottan érvényes, hogy tájékozódjanak a helyi katasztrófavédelmi intézkedésekről, vészkijáratok, tűzoltó készülékek stb. elhelyezkedéséről a szállodában vagy lakókörnyezetben.

Internet

A szállodák nagy többségében már elérhető WIFI szolgáltatás, főleg a közös helyiségekben, a szobákban sokszor rossz minőségű. Szinte minden szálloda recepcióján van számítógép, amit 100-200 JPY (5-15 perc) bedobásával lehet használni és internetezni is rajta. Más nyilvános helyeken, mint pl. éttermekben, kávézókban csak nagyon ritkán találkozhatunk WIFI-vel. Internetkávézókban szintén lehet a számítógépet-, és ezzel egy időben az internetet is használni. A garantált internetkapcsolat érdekében javasoljuk a hordozható Ninja Wifi router előzetes beszerzését.

A 3G / 4G hálózatra csatlakozni képes hazánkban kapható telefonok (pl. okostelefonok) már gond nélkül használhatóak Japánban, a régebbi típusok viszont általában nem. A repülőtéren van lehetőség telefont bérelni, amellyel – a hazai szolgáltatótól függően – itthoni SIM kártyánkat is használhatjuk (SIM-Roaming). A roaming díjakról és költségekről érdeklődjön szolgáltatójánál.

A WiFi kapcsolat általában a nagyobb városokban érhető el, vidéken kevésbé vagy egyáltalán nem jellemző. A mobiltelefon költségek csökkentése érdekében ezért érdemes előzetesen SIM kártya és Wifi router beszerzéséről gondoskodni.

Wifi routerrel egyszerre akár több telefon, laptop vagy tablet számára is képes internet elérést biztosítani a helyi mobilhálózatok használatával.  Míg a SIM kártya egy egyszerűen használható feltöltő kártyás SIM kártya, mely kedvezményes telefonálást biztosít Japánban, ellenben a kártya gyakran csak hangszolgáltatást nyújt, SMS és az adatforgalom (internet) nem elérhető általa.

Étkezés

Japán messzeföldön híres a különleges és nagyon egészséges étkezési kultúrájáról. Rengeteg étterem specialitásából válogathatunk, de ha éppen sietünk,  a nagyobb boltok kínálata között is találunk salátákat, sülteket vagy épp előre elkészített ételcsomagokat (úgynevezett bento boxot). A gazdag választékból kifolyólag találhatunk kedvünkre való ételeket 1.000 JPY fejében, de különlegesebb fogásokat is kipróbálhatunk magasabb árkategóriában.

Valójában a japánok sem a sushit fogyasztják a legtöbbet. Az ételek sokszínűsége és változatossága tengernyi lehetőséget kínál és a meglátogatott területtől függően, helyi specialitásokat is kínál. Így a különböző tésztáktól kezdve, különleges húsokat, halakat és szószokat is megkóstolhatunk.

Természetesen az utazás ilyen esetben is megvalósítható, azonban nagyobb körültekintést igényel. Amennyiben valamilyen ételallergiával él vagy valamilyen speciális diétát követ, feltétlenül tájékozódjon utazása előtt. A japán éttermek és boltok termékkínálata nagyon eltér a megszokott európai kínálattól, az ételek sok olyan alkotóelemet tartalmazhatnak, melyek egyes súlyos esetekben allergiás reakciókat válthatnak ki (például: rákfélék, szezámmag, glutén, szója stb.)

Ilyen esetekben továbbá javasoljuk, hogy az óvintézkedések megtétele mellett, előzetesen tájékoztassa az utazási irodát annak érdekében, hogy értesíthesse a helyi partnereket, ezzel biztonságos utazást kínálva Önnek.

A jelenlegi szabályok értelmében tilos nyers és feldolgozott húst tartalmazó, valamint nyers, növényi eredetű élelmiszert bevinni Japánba.

Egyebek

Legalább 10-12 nap javasolt a látnivalók sokasága és a távolságok miatt. Számoljunk egy külön nappal az odaérkezésre és egy újabbal a visszatéréshez.

A japán kultúra a tetoválásokat a maffiával (yakuza) hozza összefüggésbe, ezért a legtöbb onsen fürdőbe tetoválással egyáltalán nem léphetünk be, míg más helyeken csak a tetoválások eltakarása mellett mártózhatunk meg. Egyes privát onsen-ek azonban megengedik a belépést a tetovált vendégek számára is.

A japán fürdőkultúráról

Japánban a leginkább – de így is igen korlátozottan – használt idegen nyelv az angol. Általában nagyon nehézkes idegen nyelven kommunikálni, melyben a kulturális különbségek is jelentős szerepet játszanak. A nagyvárosokban az állomások és fő látnivalók nevei angol nyelven is megtalálhatók, azonban a vidéki területeken szinte csak japánul beszélnek. Fontos megjegyezni, hogy a japánok rendkívül kedvesek, ha útbaigazításra lenne szükségünk, mindent megtesznek azért, hogy segítsenek. Ha nem érezzük biztosnak angoltudásunkat, érdemes magyar nyelvű idegenvezetőt, helyi kísérőt megbízni. Ezzel kapcsolatban fordulj irodánkhoz bizalommal!

Ellentétben a magyar szokásokkal, a szigetországban a karácsonyi időszaknak nem tulajdonítanak akkora jelentőséget. Az év vége és az új év kezdete azonban annál fontosabb számukra. A hagyományokat követve ekkor kezdődik a készülődés, nagytakarítás, sütés-főzés és december 31-én éjfél körül az összes templom 108-szor kongatja meg harangját.  Ha szeretnénk megtapasztalni az egyik legfontosabb hagyományt, miközben átéljük a fesztiváli hangulatot a kívánságok és szerencse jegyében, akkor ez a legalkalmasabb időszak.

Az időeltolódás 8 óra téli időszámítás szerint, illetve 7 óra nyári időszámítás alapján. Azaz Budapesten a reggel 8 óra Tokióban délután 4 órának felel meg télen, míg nyáron délután 3 órának.

Japánban a konnektorok hálózati feszültsége 110 volt – keleten 50, nyugaton 60 hertzes frekvenciával. Átalakító használata szükséges, mivel a magyarországitól eltérők a konnektorok. A manapság kapható telefon-, kamera-, laptop-, és egyéb kézi akkumulátor töltők az átalakítóval gond nélkül működnek.

A Ghibli Múzeum az egyik legkeresettebb látnivaló a Tokióba utazók körében, így érdemes előre megvásárolni a belépőket irodánkban.

Buszos túra a Ghibli Múzeumba

 

Jelenleg nincs kötelező oltás a Japánba való utazáshoz.

Természetesen! Célszerű az utazást az igényeikhez igazítani, és a saját tempójuk szerint bejárni a városokat. Ők is igazán élvezni fogják a kulturális különbségeket és a temérdek gyerekeknek szóló programot. Kérje munkatársaink segítségét a személyre szabott útiterv, illetve programok összeállításához!