A Japánspecialista idegenvezetője: Jándi Attila

Ki vagyok?

Több mint húsz éve foglalkozom Japánnal. 1989-1994-ig a Miskolci Bölcsész Egyesület japán szakára jártam, majd miután végeztem, egy japán állami ösztöndíjjal egy teljes évet töltöttem a szigetországban. Azóta számos alkalommal jártam a felkelő nap országában, 2008 óta vezetem a Japánspecialista körútjait minden évben. Mára nagyon jól beszélek Japánul, a kultúra apró, elsőre meglepő finomságait is megértem, és szívesen mesélek minderről utasaimnak. Alapvetőnek tartom, hogy az út során bejárandó nevezetességekről minél nagyobb háttértudással rendelkezzem, és több, mint tucatnyi elégedett csoporttal a hátam mögött mondhatom, azt élvezetes formában tovább is tudom adni.

Miért pont Japánt ajánlom?

Úgy gondolom Japán olyan különleges világ, ami még az igazán világlátott utazókat is lenyűgözi és meghökkenti. Tökéletes összhang uralkodik itt a modern és a régi közt: középkori buddhista templomok és sintó szentélyek békésen állnak a hatalmas felhőkarcolók árnyékában. Gyönyörű tájak és történelmi városok váltogatják egymást: megismerkedhetünk a buddhizmussal Kiotóban, a japán történelemmel Narában, vagy a II. világháború komor emlékeivel Hirosimában, valamint Japán neonfényben úszó jelenével Tokióban.

Mi a kedvencem Japánban?

Az országban barangolva kimeríthetetlen izgalomforrást jelentenek számomra a különleges gasztronómiai remekek, mint a már itthon is népszerű sushi, a sashimi vagy a tempura. Aki ennél komolyabb gasztronómiai kalandra vágyik, az olyasmiket is kipróbálhat, mint a természetes állapotában mérgező fugu hal, amely ha tökéletesen van elkészítve, biztonságosan fogyasztható. A bátrabbak élő halat vagy ráját, esetleg ropogósra sült tücsköket is ehetnek. Persze aki nem érzi magát ennyire ínyencnek, annak sem kell megijednie: disznó, marha és csirkehús is megtalálható a japán konyhaművészet remekei között.

Mik a legszebb pillanatok a szigetországban?

Mindig örömmel tölt el, ha találkozhatok kedves és nagyon szívélyes japán emberekkel, akik érdeklődve figyelik a számukra egzotikus európait. Szeretem a tradicionális japán életből elkapott pillanatokat: ha szerencsénk van a Meidzsi-szentélyben, Tokióban, esküvőt láthatunk, vagy Kiotó Gion negyedének utcáin barangolva színpompás kimonókba öltözött gésatanoncokkal, azaz maikókkal is összeakadhatunk. Én magam számos nagyon személyes, érdekes történetet éltem át, melyeket szívesen megosztok az út során a velünk utazókkal. Remélem, hamarosan találkozunk!

Jándi Attila, idegenvezető, tolmács, fotós