Tippek és tanácsok Japánba utazóknak

About-us

Útikönyv

Irodánk a – Park Könyvkiadó által kiadott – Lonely Planet útikönyvsorozat Japán könyvét javasolja a szigetországba látogatóknak, mely óriási segítséget nyújt a Japánban történő eligazodáshoz. Térképekkel, részletes leírásokkal, őszinte véleményekkel kalauzol minket az országban. A könyv már irodánkban is megvásárolható! Bővebb információ.

Útlevél

Japánba utazás előtt mindenképp ellenőrizzük az útlevelünket, ugyanis a tervezett hazaút után még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Poggyász

A nehéz poggyászokat expressz kiszállítással is kézbesíthetjük, ez egyszerű és olcsó, valamint praktikus is, mivel a japán vonatokon nem igen férnek el a hatalmas, megrakott bőröndök. Csak be kell mennünk a legközelebbi illetékes üzletbe, és a Takuhaibin iránt érdeklődni. Általában 1-2 napba telik, és körülbelül 6-7000 Ft-ba kerül bőröndönként. Érdemes a szállodától is segítségét kérni.

Időjárás

A nyár Japánban nagyon meleg és rendkívül magas a páratartalom. A nyár a tűzijátékok és tűzfesztiválok időszaka. Június és július az eső és a tájfun évszaka. A téli hónapokban az idő tiszta és a hőmérő higanyszála ritkán süllyed 0 celsius alá. Az északi rész rendkívül népszerű a téli sportok szerelmeseinek körében. Az ősz októbertől decemberig tart. Ez az évszak főként a krizantém és a bonszáj fesztiválok időszaka. A tavasz a legideálisabb a Japánba történő utazáshoz. Virágtengereket talál az ember bármerre is lép, a hamvasan virágzó japánrózsától egészen az íriszig minden gyönyörű színekben pompázik. Ilyenkor különböző virágfesztiválokat rendeznek.

Víz

A csapvíz iható, de sokszor erősen klóros. Javasoljuk a palackozott víz fogyasztását.

Éttermek

Az éttermek ablakaiban a kínált fogások műanyag mását fedezhetjük fel, megkönnyítve ezzel a választást. A sushi sokkal olcsóbb, mint Európában. Amennyiben a szállás nem tartalmaz reggelit, választhatjuk a japán kávéházak elfogadható árú reggeli kínálatát, amelyek általában kávéból, pirítósból és salátából állnak. Szinte minden boltban vásárolhatunk friss szendvicseket vagy rizslabdákat (onigiri).

Árak

Az árak valamivel magasabbak, mint itthon, de nem érik el pl. a skandináv- vagy német szintet. Leginkább a szállás és a távolsági közlekedés, ami drága, de étkezni például meglepően olcsón lehet. Az áruválaszték szinte mindenben felülmúlja az európait. Japán pénzneme a jen (JPY).

Időeltolódás

Az időeltolódás Magyarország és Japán között 8 óra téli, illetve 7 óra nyári időszámítás alapján. Azaz a reggel 8 óra Budapesten 16 órának felel meg tokiói idő szerint télen, és 15 órának nyáron.

Telefonhívások

Japánban nem a világszerte elterjedt hagyományos GSM mobiltelefon hálózat működik, hanem úgynevezett WCDMA (pl. 3G, 4G, LTE). Az ezeket a szabványokat használni képes készülékek gond nélkül működnek magyar SIM kártyával is (pl. okostelefonok), de a roaming díjak igen magasak!

A különösen magas roaming költségek elkerülése érdekében van lehetőség a repülőtéren japán SIM kártyát illetve telefont bérelni, de figyeljünk oda, mert ezek némely típusával nem fogunk tudni külföldi hívásokat indítani.

Országszerte mindenhol találhatunk nyilvános telefonfülkéket, ha Magyarországra kívánunk telefonálni. Szürke fülkét keressünk, “international” felirattal. Telefonkártyát a boltok többségében vásárolhatunk és némi gyakorlattal már hívhatjuk is Európát.

Öltözködési normák

Üzleti körökben, az öltözködésre vonatkozó szabályok szerint a férfiak sötét öltönyt, a hölgyek konzervatív ruhákat viselhetnek. Turistaként kényelmes, hétköznapi viseletben is betérhetünk a legtöbb helyre. A szentélyek meglátogatásakor le kell venni a cipőt, így mindenképpen legyen nálunk zokni.

Fizetési módok

Japánban még mindig a készpénz a fő fizetési eszköz, főleg a kisebb boltokban, éttermekben. Emiatt hitelkártyákat nem mindenhol fogadnak el. A banki automaták általában nem fogadnak el európai kártyát – kivétel azok a Visa és Mastercard automaták, ahol például a Plus vagy Cirrus felirat szerepel.

Elektromos áram

Japánban a konnektorok hálózati feszültsége 110 volt – keleten 50, nyugaton 60 hertzes frekvenciával. Adapter használata szükséges.

Közlekedés

A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes, ami különös figyelmet igényel az idelátogató magyaroktól. A vasúti közlekedés pontos és megbízható. A két legnagyobb légitársaság (ANA, JAL) járatai behálózzák a szigetországot. A szigeteket összekötő hajóforgalom a személyszállításban kisebb jelentőségű.

Japánban a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt nem fogadják el. Magyar állampolgár az érvényes, a nagykövetségen konzul által hitelesített japán fordítással ellátott jogosítványa bemutatása után, de csak rendőrségen kiegészítő vizsgát letéve juthat hozzá a Japánban érvényes gépjármű vezetői engedélyhez.

Taxi

Taxit nem lehet telefonon keresztül rendelni – a legegyszerűbb, ha leintünk egyet az utcán. Csak néhány taxisofőr beszél angolul Japánban, de megbízhatóak és segítőkészek. A taxi ajtaját az utasnak nem kell kinyitni. A taxival történő közlekedés nem olcsó a városokon belüli viszonylag nagy távolságok miatt, illetve egy minimum díjról (kb. 650 JPY) indul az óra.

Nyitva tartás

Az üzletek általában 10:00 és 21:00 óra között vannak nyitva.
A bankok hétfőtől péntekig, 09:00-tól 15:00-ig várják az ügyfeleket.
A nagyobb supermarket láncok üzletei nagyvárosokban szinte minden esetben éjjel-nappal nyitva vannak.

Egészségügyi szolgáltatások

Japánban nagyon magas szintű orvosi ellátásban részesülhetünk és az orvosok nagy része beszél angolul. Mindenképp ajánlott az utazás előtt baleset- és betegségbiztosítást kötni.