Japán kultúra

Amit a japán kultúráról tudni érdemes

Japán változatos szórakozási lehetőségeket nyújt mind klasszikus, mind modern értelemben. A nemzet gazdag művészeti örökségét a szentélyek és templomok kincstáraiban, a nemesség és a jómódú kereskedők magángyűjteményeiben őrizték több évszázadon keresztül, ma viszont bárki megtekintheti őket különböző állami- és magánmúzeumokban.

Tokyo_Nezu-Shrine-700x398

Múzeumok és művészeti galériák

Az évszakonként megújuló, változó természet hozzájárult ahhoz, hogy a japánoknak sajátságos esztétikai érzéke alakuljon ki. A japán kézművességet a részletek pontos kidolgozása és a kifinomult szépség jellemzi. A festészettől a legmodernebb alkotásokig mindent megtalálni. Legyen szó az egykori harcosok páncéljairól és kardjairól, a híres “ukiyoe” képekről – melyek nagy hatással voltak a francia impresszionistákra -, a békés buddhista képekről, valamint a hagyományos népművészeti termékekről, mint lakkozott tárgyak, kerámia, textilanyagok. Ezért nem csoda, hogy Japán bővelkedik a múzeumokban.

A japán múzeumok ranglistáján a nemzeti múzeumok állnak az élen. Az első ilyen jellegű múzeumot 1871-ben építették Tokióban, az Ueno Parkban. Terjedelmes gyűjteménye átfogó képet nyújt a hagyományos japán művészetekről, de ezen kívül történelmi, tudományos és természeti vívmányokról is találhatóak tárgyak. A szintén tokiói Modern Művészetek Nemzeti Múzeuma a modern szépművészet remekműveit prezentálja kronológiai sorrendben.

Kiotói Nemzeti Múzeumot eredetileg a környező templomok festményeinek, szobrainak és egyéb kincseinek kiállítása céljából alapították, de mára ennél sokkal színesebbé és bővebbé vált a látogatók elé tárt terület.
Nara Nemzeti Múzeum főleg a buddhista szoborgyűjteményéről híres. További csemege a művészetkedvelők számára az Idemitsu Múzeum, ahol kínai és japán kalligráfiát, festményeket és kerámiatárgyakat tekinthetnek meg. A Suntory Múzeum a hagyományos, mindennapi élethez szükséges antik műtárgyak kollekciójáról híresült el. A Yamatane Múzeum modern és kortárs japán festményeket állít ki, a Japán Népművészeti Múzeum pedig gyönyörű kézműves termékekkel, textilekkel és kerámiatárgyakkal büszkélkedhet.

A hagyományos szépművészeti múzeumokon kívül más jellegű múzeumokat is fel lehet fedezni. Ilyen az Edo-Tokió Múzeum, amely nagyméretű modellek használatával mutatja be Tokió történelmét és életstílusait. Az 1933-ban épült Tokió Metropolitan Teien Múzeumnak már az épülete is egy hiteles modern művészeti alkotás.

Hagyományos előadó művészet

A hagyományos japán előadó művészet generációról generációra szállt és maradt fent számunkra. Japán a hagyományos művészetek gazdag tárházával büszkélkedhet. A színpompás színpadon előadott Kabuki mindig egy szívszorongató témát dolgoz fel, melyben kizárólag férfiak játszhatnak.

Bunraku bábszínházdarabok őszinte leírásai az elfogadott esztétikai ideálok valamint a hétköznapi emberek valóságos élete és érzelmes mindennapjai közötti konfliktusnak. A darabokat balladás hangvételben, 3 húros samiszen kísérettel adják elő. A körülbelül egy méteres bábokat maximum három ember mozgathatja. A hagyományos kulturális tevékenységek, mint például a teaszertartás vagy az “ikebana” virágrendezés, több mint egyszerű elfoglaltság. Kiotóban tavasszal és ősszel gésaelőadásokra is ellátogathatunk, melyeken hagyományos táncokat adnak elő káprázatos ruhákban. Akár azt is megtanulhatjuk, hogyan kell egyedül kimonóba öltözni. Próbálják ki!

Részletes leírást az ország kultúrájáról és történelméről útikönyvünkben is talál.
Bővebb információ.