Japán sportok

A harcművészetek hazája

A sport nagy népszerűségnek örvend a japánok körében. Japán olyan világhírű harcművészetek hazája, mint a karate, judo és a kendo, csak hogy párat említsünk.

Felipe_Kitadai

Szumó

A hazai eredetű sportok közül kétségtelenül a szumó képviseli a japánok nemzeti önérzetét. Ezt a birkózási formát eredetileg fesztiválokon és sintó ünnepségeken gyakorolták a szentélyek körül. Egy simára döngölt kör alakú területen két hatalmas termetű férfi küzd egymással és az nyer, aki ellenfelét földre teperi vagy kitaszítja a körből. Januárban, májusban és szeptemberben a Ryogoku Kokugikan szumóstadionban élvezhetjük a bajnokságokat.

Judo

A judo (cselgáncs) az önvédelem harcművészete, amely olimpiai sportággá nőtte ki magát. Az emelőhatás elvére épül, a kűzdőfelek az ellenfél erejét próbálják a saját előnyükre fordítani. A tokiói Kodokan központban a szokásos edzéseken kívül néha nagymesterek demonstrációinak is tanúi lehetünk.

Kendo

A kendo egyfajta vívásforma, ahol a lakkozott védőfelszereléssel ellátott harcosok egymást támadják bambuszkardokkal. A kendo megismerésére a tokiói Nippon Budokan csarnok az ideális hely.

Karate

A karatét („üres kéz”) az okinavai földművesek fejlesztették ki, akiknek a földesurak megtiltották a fegyverviselést. Az ügyes karatéka megtanulja energiáját az ütésekbe, rúgásokba irányítani, így egyetlen csapással akár több téglát vagy deszkát tud áttörni. A tanoncokat a nagymesterekkel együtt a Japan Karate Association edzőtermeiben lehet megfigyelni.

Aikido

Az aikido szintén az ellenfél erejének felhasználására, valamint saját energiáinknak megfelelő összpontosítására épül. Követői leginkább fizikai erőnlétük megőrzése, illetve fejlesztése céljából űzik ezt a sportágat. A legismertebb aikido központ Tokióban az Aikikai.

Kyudo

A kyudo, a japán íjászat nem csak az egyéni koncentráló készség és a szellem fejlődését segíti elő, hanem ugyanakkor egy nagyszerű versenysport. Mivel kapcsolatban áll a zen buddhizmus elveivel, néha templomoknál is rendeznek versenyeket.