A Japánspecialista idegenvezetője: Karsai Árpád

Ki vagyok?

Turisztikai tanácsadó irodát vezetek, turizmusfejlesztéssel foglalkozom, főiskolai, egyetemi óraadó vagyok (turizmus jog és intézményrendszer, turizmus tervezés, rendezvényszervezés). Több mint húsz éve vezetek japánul beutaztató illetve esetenként kiutaztató csoportokat. Korábban többször képviseltem hazai utazási irodát a tokioi Jata utazási vásáron, turisztikai delegációval résztvettem a Sapporoi Jégfesztiválon az Országház jégszobrának avatásán. Szaklapokban cikkeket írtam a japán-magyar turisztikai kapcsolatokról. Az atomkatasztrófa utáni télen már a Fukushima melletti hegyen síltem, mély tiszteletet és szolidaritást érzek a japán emberekkel.

Miért pont Japánt ajánlom?

Lenyűgöz az emberek természet szeretete, a hagyományok őrzése , a modern és az ősi harmonikus együttélése. Lenyűgöz a múlt és jövő együttélése ,a világörökségek mellett a nagyvárosok multat idéző kisebb részei, buddhista szentélyei ,melyek mellett a shinkansen száguld. Kevés sétával töméntelen művészet és lehengerlő modernitás található, magas szolgáltatási kulturával, remek közbiztonsággal.

Mi a kedvencem Japánban?

A remek kiállitás-interpretáció, a többnyelvű feliratok, a világosan áttekinthető szolgáltatások, az éttermek kirakatában az ételek makettjével  és áraival,a vendégszeretet , a hagyományos öltözetet (kimonot) viselő emberek, a tündéri japán gyermekek, az Ukiyoe művészete, a harcművészetek.

Mik a legszebb pillanatok a szigetországban?

A cseresznyefavirágzás és annak a lakosság általi áhitatos csodálata.A régi és az uj együttélése, az aszakuszai riksák haladása a nagy forgalom közepén, a vendég tisztelete.

Karsai Árpád, idegenvezető